Вишиванка і математика

16 травня, у Всесвітній день вишиванки, викладачем математики Желєзняковою Ларисою Іванівною для здобувачів освіти першого курсу було проведено захід “Вишиванка і математика”.
Математичні закономірності діють однаково ефективно в наукових відкриттях і витворах мистецтва, зокрема й у вишивці. Вивчення орнаментів вишивки не обмежується знаннями про їх види, колірне вирішення чи інші характеристики зовнішнього виду. Симетрія є одним із найбільш яскравих композиційних засобів, за допомогою якого створюють елементи вишивки.
Під час заходу здобувачі освіти мали можливість дізнатися, які геометричні фігури використовують та які геометричні перетворення застосовують для створення орнаментів. Практична частина складалася із прикладів, які необхідно було розв’язати і створити орнамент свого імені, зафарбовуючи відповідні клітинки.
Вишиванка є національною святинею нашого народу. У її вишивці яскраво і повно розкривається душа народу, споконвічне прагнення до прекрасного, високорозвинене почуття ритму в побудові орнаменту, гармонії кольорових поєднань.
Поширити в: